Xbox Series X, o consolă impresionantă: setările ”secrete” pe care trebuie să le încerci

de: Andrei Tilimpea
07 06. 2023

Din punct de vedere hardware, nu există nicio îndoială că Xbox Series X este o consolă impresionantă.

În timp ce această nouă generație poate să nu fie marcată de un salt atât de mare în calitatea graficii precum am văzut în generațiile anterioare, Xbox Series X are totuși unele caracteristici și capabilități care îl fac să se simtă ca o adevărată mașină de nouă generație.

FPS Boost

Compatibilitatea inversă a fost un obiectiv major al Microsoft de la jumătatea generației anterioare. Faptul că pe Xbox Series X merg jocuri Xbox One împreună cu unele titluri Xbox 360 și OG Xbox nu ar trebui să fie un șoc. Cu toate acestea, ceea ce ar putea fi o surpriză este că Xbox Series X își poate folosi puterea grafică sporită pentru a rula jocuri mai vechi la framerate mai mari printr-o funcție numită FPS Boost.

FPS Boost este disponibil în anumite jocuri din bibliotecile Xbox 360 și Xbox One. În cele mai multe cazuri, FPS Boost va aduce jocurile cu până la 60 de cadre pe secundă atunci când sunt jucate pe Xbox Series X, dar unele vor merge până la 120 de cadre pe secundă. În timp ce FPS Boost este activat în mod implicit pentru multe jocuri care acceptă funcția, unele jocuri trebuie să ruleze la o rezoluție scăzută pentru a atinge marca de 60 de fps. În aceste cazuri, FPS Boost nu va fi activat în mod implicit, dar poți vedea cum să îl activezi în videoclipul încorporat mai sus.

De asemenea, poți vedea o listă completă de jocuri care acceptă FPS Boost, verificând blogul majorului Nelson. El păstrează acolo o listă actualizată de jocuri FPS Boost, astfel încât să poți spune rapid care dintre titlurile tale mai vechi acceptă funcția. FPS Boost este un motiv excelent pentru a revedea jocurile clasice care ar fi putut fi blocate la 30 de cadre pe secundă la lansare, dar fiți atenți: odată ce te obișnuiești să joci la 60 de cadre pe secundă, este dificil să te întorci.

Jocurile mai vechi arată mai bine

Pe lângă FPS Boost, Xbox Series X oferă o funcție numită Auto HDR. În timp ce multe jocuri Xbox Series X vor accepta HDR, Auto HDR îți permite să aplicați acele îmbunătățiri vizuale titlurilor mai vechi, compatibile cu versiunea precedentă, care nu au acceptat HDR la lansare. La fel ca FPS Boost, doar un număr selectat de titluri compatibile cu versiunea anterioară acceptă Auto HDR, deși o listă cuprinzătoare de jocuri care îl acceptă este mai greu de găsit.

Poți verifica dacă jocurile individuale acceptă HDR automat deschizând setările „Gestionați jocul” pentru orice titlu din biblioteca dumneavoastră Xbox și apoi selectând „Opțiuni de compatibilitate”. Veți avea nevoie de un televizor care acceptă HDR10 pentru a utiliza Auto HDR și, așa cum este cazul cu FPS Boost, majoritatea jocurilor care acceptă Auto HDR vor activa automat funcția.

Deși Auto HDR nu va îmbunătăți grafica în jocurile compatibile cu versiunea anterioară pe care le joci, le va face să arate mai bine, cu negru mai profund și culori mai vibrante, la fel ca orice alt suport HDR. Este o atingere plăcută care ridică jocurile compatibile cu versiunea anterioară, așa că, dacă ai un televizor care acceptă HDR10, asigură-te că te joci cu Auto HDR activat atunci când te scufunzi în colecția de jocuri clasice.

Dolby Vision pentru a duce HDR-ul  cu un pas mai departe

HDR standard este o completare grozavă care ajută jocurile să arate mai bine, dar dacă aveți un televizor care acceptă Dolby Vision, ar trebui să știți că Xbox Series X îl acceptă și el. Microsoft a lansat suport oficial Dolby Vision pentru consolele Xbox Series X|S în septembrie, dar, din păcate, nu toate jocurile vor accepta această funcție. Microsoft spune că, în total, aproximativ 100 de jocuri acceptă Dolby Vision, deși acest număr va crește doar în viitor.

Poți vedea câteva exemple despre modul în care Dolby Vision îmbunătățește experiența HDR standard în trailerul pe care l-am încorporat mai sus. Rețineți că televizorul pe care îl utilizați trebuie să accepte Dolby Vision înainte de a putea utiliza această funcție. Poți verifica dacă televizorul are acest suport prin Xbox apăsând butonul Ghid Xbox, apoi accesând Setări > General > Opțiuni TV și afișare > Detalii TV 4K.

Dacă Xbox îți spune că ecranul tău acceptă într-adevăr Dolby Vision, îl poți activa accesând Setări > General > Opțiuni TV și afișaj > Moduri video > Dolby Vision pentru jocuri și accesați HDR îmbunătățit care vine cu acesta.

Stocare externă

Unul dintre cele mai tari lucruri despre Xbox Series X este SSD-ul pe care îl împachetează. La fel ca PS5, Xbox Series X are un SSD intern rapid care reduce semnificativ timpul de încărcare. Există chiar și un slot de expansiune pe spatele consolei care poate fi folosit cu cardurile de expansiune Seagate, care vin în dimensiuni de 512 GB, 1 TB și 2 TB și sunt la fel de rapide ca SSD-ul intern.

Pe lângă acele plăci de expansiune, Xbox Series X acceptă și hard disk-uri externe USB 3.1 și SSD-uri, cu o avertizare majoră: jocurile Xbox Series X trebuie instalate fie pe SSD-ul intern, fie pe unul dintre acele carduri de expansiune Seagate pentru a porni. Deci, având în vedere asta, la ce folosește un HDD extern?

În timp ce jocurile Xbox Series X trebuie instalate în altă parte, jocurile compatibile cu versiunea anterioară pot fi instalate și pornite de pe o unitate externă. Deci, dacă ai o unitate externă de rezervă, o conectezi la Xbox Series X și muți toate jocurile digitale Xbox One, Xbox 360 și Xbox pe ea, lăsând SSD-ul intern și cardurile de expansiune libere pentru a stocarea jocurilor Xbox Series X.

Transmite jocuri pe telefon sau pe computer

Microsoft oferă deja streaming de jocuri prin Xbox Game Pass Ultimate, dar știai că poți transmite și jocuri locale de pe consolă pe un alt dispozitiv prin internet? Prin funcția Xbox Remote Play, adesea umbrită, poți face exact asta și poți transmite în flux jocurile care sunt instalate pe Xbox pe un telefon sau un computer.

Vei avea nevoie de mai multe lucruri pentru a începe cu Xbox Remote Play, începând cu un smartphone sau o tabletă care rulează fie Android 6.0+ sau iOS 10+ sau un PC care rulează Windows 10 sau 11. Evident, veți avea nevoie și de un Xbox Series X|S (sau un Xbox One) și un controler wireless Xbox care se conectează prin Bluetooth. Microsoft recomandă, de asemenea, o conexiune la internet de 5 GHz cu viteze de descărcare de 10 Mbps sau mai rapide.

Dacă ai toate acestea, atunci tot ce trebuie să faci este să descărci aplicația Xbox de pe dispozitivul pe care dorești să îl transmiți în flux și să urmezi instrucțiunile de configurare pentru Xbox Remote Play.

Instalează jocuri prin intermediul telefonului tău

La fel ca în majoritatea lucrurilor din zilele noastre, există o aplicație pentru smartphone destinată în mod special utilizatorilor Xbox. Această aplicație se conectează la magazinul Microsoft și o poți folosi pentru a cumpăra jocuri, pentru a preinstala versiuni noi sau pentru a instala jocuri pentru care ați plătit deja pe Xbox Series X sau orice altă consolă Xbox pe care ai conectat-o la contul tău. Pur și simplu navighează la secțiunea de magazin Microsoft a aplicației, găsește jocul dorit din meniuri sau prin funcția de căutare și dă clic pe butonul de instalare de pe pagina jocului.

Poți obține aplicația Xbox atât în App Store Apple, cât și în Google Play. Are, de asemenea, o serie de alte funcții dincolo de capacitatea de a cumpăra și instala jocuri de la distanță. De asemenea, utilizatorii își pot accesa lista de prieteni și meniurile de petrecere de oriunde, ceea ce te ajută dacă dorești să aranjezi o sesiune de joacă pentru mai târziu. Aplicația Xbox poate fi folosită și pentru a partaja clipuri și capturi de ecran.